Acasă » Atractiile turistice din Deleni » Biserica cu hramul Sf .M .M Gheorghie din satul Slobozia

Biserica cu hramul Sf .M .M Gheorghie din satul Slobozia

Slobozia se gaseste intre satul Deleni si satul Feredeni si a fost sat component al mosiei Ghiculestilor. Prin grija acestor boieri s-a construit biserica cu hramul Sf .M .M Gheorghie, sarbatorit anual la data de 23 aprilie.

Satul mai mic si aflat la o distanta mai mare de centrul de comuna este Leahu-Nacu ,un sat cu gospodarii putine ,cu oameni inimosi si care prin stradanie si vointa si-au construit o biserica care de curand a fost sfintita si care are hramul Sf.Ilie Tezviteanu si de a carei pastorire se ocupa Pr. Stefanuca Mihai ca si de satul Slobozia.

In codrii Delenilor se gaseste si schitul Lacuri construit prin grija lui Iordache Cantacuzino pe la 1724 ,iar mai sus ,cam la 7 km in padure se gaseste schitul Bals opera boierului Bals care actualmente apartine judetului Botosani. Schitul Lacuri are hramul Sf.I.Nicolae este ingrijit de calugari apartinand Manastirii Cetatuia din Iasi.

Pe parcursul anului calendaristic comuna mai are si alte sarbatori dintre care cea mai importanta este Sarbatoarea Comunei Deleni stabilita in fiecare an in ultima duminica a lunii august. La ea participa toti locuitorii comunei cu invitati din afara si fii ai satului intorsi acasa din tara sau strainatate. Are loc un spectacol de muzica populara si usoara, un targ de produse agricole, concursuri si se finalizeaza cu un foc de artificii.

O alta sarbatoare este cea de la sfarsit de an de pe data de 31 decembrie cand la primarie se aduna cei care fac obiceiuri de iarna si an nou.

In fata Primariei se aduna toti locuitorii comunei si asista la spectacolul dat de cei care fac obiceiuri de iarna. La final primarul tine un discurs iar sarbatoarea se incheie cu un foc de artificii.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Modificare Dimensiune Font
Contrast Mare