Warning: Undefined array key "action" in /home2/realitat/public_html/comunadeleni.com/wp-content/themes/academicanski/functions.php on line 2
Biserica Sfantul Apostol Andrei din satul Deleni II – Primăria Comunei Deleni – județul Iași

Acasă » Biserici » Biserica Sfantul Apostol Andrei din satul Deleni II

Biserica Sfantul Apostol Andrei din satul Deleni II

Până în anul 2001, a existat în satul Deleni o singură biserică foarte mică, construită în anul 1669 de boierul Todiraşcu Cantacuzino, doar pentru familia şi curtea sa boierească. În anul 2001, prin decizia nr. 215-2001 a Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Daniel, în satul Deleni a mai fost înfiinţată o parohie cu hramul „SFÂNTUL APOSTOL ANDREI” DELENI, desprinsă din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Deleni.

În acelaşi an, prin decizia nr. 235-2001, începând cu data de 1 septembrie, a fost numit în funcţia de preot paroh P.C.Pr. Purcel Ionuţ, proaspăt licenţiat al Facultăţii de Teologie – Iaşi, secţia Pastorală.

Din momentul în care P.C.Pr. Purcel Ionuţ a fost instalat în această parohie a căutat să împlinească”canonul” primit de la Prea Fericitul Părintele nostru Patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi anume de a ridica în acestă parohie o nouă biserică. „Canonul” a fost unul deosebit şi a putut fi îndeplinit doar datoriă lui Dumnezeu, a celor doi ocrotitori „Maica Domnului şi Sfântul Apostol Andrei” şi nu în ultimul rând credincioşilor din această parohie binecuvântată, precum şi celorlalţi binefăcători,ostenitori, donatori şi ctitori din celelalte „sate şi oraşe ale ţării noastre şi din străinătate”. Lucrările la noua biserică au început în primăvara anului 2003 şi ele au fost supavegheate de P.S. Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, care în mai multe rânduri a vizitat şantierul acestui important edificiu, dând sfaturi deosebit de utile şi folositoare tânărului păstor din această parohie în continuarea lucrărilor.

Din anul 2002şi pînă în anul 2010, sfintele slujbele au fost oficiate în casa praznicară, (ridicată doar în jumătate de an-aprilie-septembrie 2002) care a fost folosită ca „PARACLIS” .

În prezent la noua biserică s-au terminat lucrările la tencuiala exterioară iar în interior s-a pregătit pentru pictură şi s-au achiziţionat mai multe obiecte de inventar( catapetesma,strănile,policandrele etc.)

https://www.facebook.com/Parohia-Sf-Apostol-Andrei-Deleni-II-1622243821391608/


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *