Acasă » Evenimente » Părintele Mitropolit Teofan la hramul Mănăstirii Lacuri: „Ca o prelungire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, viața noastră cuprinde momente de înălțime duhovnicească”

Părintele Mitropolit Teofan la hramul Mănăstirii Lacuri: „Ca o prelungire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, viața noastră cuprinde momente de înălțime duhovnicească”

De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Mănăstirea Lacuri din aria Protoieriei Hârlău, județul Iași, și-a sărbătorit hramul, sfintele slujbe fiind oficiate de un sobor de preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Totodată, în după amiaza zilei, ierarhul a vizitat Parohia „Sfânta Parascheva” din Bahlui – Cotnari, unde a săvârșit slujba de sfințire și binecuvântare a lucrărilor efectuate la ansamblul parohial.

Credincioșii din localitatea Deleni dar și din imprejurimile orașului Hârlău din județul Iași, au participat la Sfânta Liturghie oficiată în cinstea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, slujba fiind săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. De remarcat faptul că deși sfântul locaș îl are ca ocrotitor principal pe Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, ansamblul monahal a primit un al doilea hram din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru că biserica – monument istoric din secolul XVIII-lea, începută în anul 1724, a fost sfințită în ziua de 29 iunie. După întâmpinarea ierarhului, Părintele Mitropolit a săvârșit slujba de binecuvântare a aghiasmatarului din curtea mănăstirii, a unui lumânărar și a unei troițe. Totodată, înainte de începutul Sfintei Liturghii, chiriarhul a rostit celor prezenți rugăciunile de dezlegare. Alături de IPS Teofan au mai slujit părintele arhimandrit Nechifor Horia, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Victor Pâslaru, protopop de Hârlău, părintele arhimandrit Gavriil Alexa, starețul Mănăstirii Sângeap-Basaraba, părintele protosinghel Isidor Bucătariu, starețul Mănăstirii Balș, părintele protosinghel Nectarie Voroneanu, starețul Mănăstirii Șoldana, părintele Nicolae Crăciun, fost protoiereu și parohul Bisericii Pârcovaci, dar și părintele protosinghel Petronie Andrei, starețul Mănăstirii Lacuri. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de studenți teologi.

„Sfinții Apostoli au fost binecuvântați de Dumnezeu cu clipe de măreție aleasă”

După citirea textelor scripturistice, Părintele Mitropolit Teofan le-a predicat celor de față despre prezența lui Dumnezeu în viețile Sfinților Petru și Pavel: „Astăzi, de ziua Sfinților Apostoli, suntem chemați să pătrundem întrucâtva în inima tainei vieții, mărturisirii, rugăciunii și mânturirii acestor doi mari apostoli ai Domnului Hristos. Ca o prelungire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, viața noastră cuprine momente de înălțime duhovnicească, dar și momente de căutări, rătăciri, de păcate. Sfinții Apostoli au fost binecuvântați de Dumnezeu cu clipe de măreție aleasă. Sfântul Apostol Petru se află cu Mântuitorul Hristos pe Muntele Tabor și este cuprins de lumina dumnezeirii, vede slava și puterea lui Dumnezeu, arătată întru desăvârșire, simte că nu dorește să plece din acest munte pentru că prezența lui Dumnezeu în viața lui de arăta cu putere. Sfântul Apostol Pavel a vorbit de slava lui Dumnezeu și prezența sa în lumina Împărăției cerurilor, fiind încă trăitor în această lume. Dobândirea Duhului Sfânt este țintă a vieții creștine, țintă pe care ei au atins-o și țintă la care și noi, creștinii, păstrând măsura neputințelor noastre, suntem chemați să tindem. De multe ori, văzând viața sfinților, noi spunem că e greu pentru noi, este imposibil pentru că suntem oameni slabi și cu multe păcate, și nu îndrăznim să nădăjduim, să fim și noi cuprinși precum sfinții apostoli, încă din această viață, de slava Dumnezeului celui viu. Și totuși, dacă privim la viața lor, vedem că Sfinții Petru și Pavel au fost și ei oameni precum suntem noi”.

Spre finalul Sfintei Liturghii, după împărtășirea a numeroși credincioși cu Sfintele Taine,  părintele stareț Petronie a rostit un cuvânt de recunoștință credincioșilor prezenți și a oferit în dar Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, o icoană cu Sfinții Apostoli: „De când am primit binecuvântarea hramului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, parcă a înflorit mănăstirea. Am avut și avem spor la toate. Mulțumim Sfinților Apostoli, Sfântului Nicolae, mulțumim creștinilor care ne iubesc și ne arată din faptele lor acest lucru, și cu multă dragoste vin la noi”.

Pentru faptele de vrednicie de care a dat dovadă părintele protosinghel Petronie Andrei, acesta a primit ca semn de recunoștință din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” – pentru clerici. Totodată, Părintele Mitropolit a oferit mănăstirii un set de volume apărute la Editura Doxologia. Evenimentul a continuat cu agapa de hram, unde au fost invitați la trapeza mănăstirii toți credincioșii prezenți.

Sfințire de casă socială și binecuvântarea lucrărilor de întreținere a Bisericii „Sfânta Parascheva” Bahlui

În după amiaza zilei de sâmbătă, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a binecuvântat lucrările de reparație a bisericii Parohiei „Sfânta Parascheva” Bahlui-Cotnari, din Protopopiatul Hârlău. După primirea chiriarhului de către comunitatea satului Bahlui , Părintele Mitropolit a săvârșit slujba de binecuvântare a lucrărilor de întreținere a bisericii și a sfințit turla clopotniță dar și casa socială a așezământului parohial.

„Este o mare bucurie și este o împlinire, atât personală cât și pentru această parohie, că îl vedem pe cel pentru care ne rugăm de fiecare dată, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, iată, fiind acum alături de noi. Este o mare bucurie pe care Dumnezeu ne-o dă după mai mult de două decenii. […] Este o jertfă care s-a făcut iar Dumnezeu știe cel mai bine primul stadiu în care am găsit lucrurile și stadiul actual”  declarat părintele paroh Leonard Atudorei.

„Așa cum este frumos să fie pe această colină frumoasă pe care o privesc adesea când merg în zonă, mă bucur că m-a învrednicit Dumnezeu să fiu aici pentru câteva clipe, alături de dumneavoastră, pentru a ne ruga împreună, ca să îi mulțumim lui Dumnezeu prin rugăciune, că a binecuvântat să ajungem din nou, iată, sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, și pentru o clipă oprindu-mă aici la biserica ocrotită de Sfânta Parascheva, să îi mulțumim lui Dumnezeu prin rugăciune pentru toată lucrarea care s-a împlinit aici, cea duhovnicească și cea materială” le- vorbit IPS Teofan, credincioșilor din Bahlui.

Ca o încununare a lucrării împlinite la parohie și ca semn de mulțumire pentru efortul depus, părintele Leonard Atudorei a fost hirotesit iconom de Părintele Mitropolit. Totodată, ierarhul a acordat distincții de vrednicie principalilor binefăcători ai comunității și a primit în dar, din partea parohiei, o icoană cu Mântuitorul Hristos. Activitatea s-a încheiat cu o agapă oferită de parohie.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *