Acasă » Anunturi » Tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional conform O.U.G. nr. 133/2020

Tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional conform O.U.G. nr. 133/2020

În conformitate cu dispozițiile art.3 alin 1 din O.U.G. nr.133/2020, a fost aprobată Schema națională de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați, prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional (S.N.S.E.D.).

Beneficiari conform OUG nr. 133/2020 sunt:

  1. Copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar;
  2. Copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar;
  3. Copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat gimnazial.

Copiii cei mai dezavantajați – copiii înscriși în învățământul de stat preșcolar, primar sau gimnazial, care provin din familiile care au venitul mediu pe membru de familie sub 284 lei pentru preșcolari sau 50% din salariul minim brut pe țară, respectiv sub 1115 lei pentru cei din învățământul primar și gimnazial.

Sursa de finanțare a programului:

– fondurile europene prin Programul operațional POAD 2014-2020, fiind decontate în limita bugetului disponibil pentru această măsură.

Coordonatorul programului și organizații partenere:

 Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de beneficiar,

– Instituția Prefectului și autoritățile pubice locale, în calitate de organizații partenere.

Atribuțiile autorităților locale

Autoritățile publice locale, prin structurile cu activitatea de asistență socială:

– identifică, întocmesc și își asumă listele cu destinatarii finali, cu evidențierea separată a acestora,

– actualizează lunar listele și le transmit Instituției Prefectului, pentru a fi centralizate la nivel de județ.

Modalitatea de identificare a destinatarilor finali:

Pentru includerea pe listele cu destinatarii finali, părintele sau reprezentantul legal al minorului va depune o cerere prin care va solicita includerea acestuia în Schema Națională de Sprijin pentru elevii cei mai defavorizați.

Cererea poate fi depusă personal, prin poștă sau electronic și trebuie însoțită de următoarele documente:

– acte de identitate (atât pentru minori cât și pentru părinte/părinți sau reprezentanții legali ai minorilor – întreaga familie);

– documente de venit aferente lunii iulie ( adeverințe de salar cu venitul net încasat și bonurile de masă, cupoane de pensie, cupoane privind indemnizația de șomaj, indemnizație persoanei cu handicap, alte documente specifice meseriilor liberale ori întreprinzătorilor particulari);

Documentele vor fi depuse la sediul primariei.

Tichetele sociale electronice pentru sprijin educațional:

– Valoarea nominală este de 500 de lei/an școlar, valoare care poate fi actualizată anual prin Hotărâre a Guvernului;

– Nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar;

– Pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru achiziţionarea serviciilor de sprijin educațional pentru care au fost emise, respectiv acoperirea cheltuielilor ocazionate de acoperirea precarității materiale de bază, respectiv lipsa materialelor școlare (rechizite necesare frecventării școlii – articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare ăn școli și grădinițe), precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

– Se alimentează lunar, exclusiv cu valoarea tichetelor sociale;

– Nu poate să fie diminuată în niciun mod această valoare.

Distribuția tichetelor sociale electronice pentru sprijin educațional:

– Ministerul Fondurilor Europene asigură distribuirea tichetelor sociale de la unitatea emitentă către Instituţia Prefectului;

– Instituţiile Prefectului distribuie tichetele sociale către autorităţile administraţiei publice locale de pe raza teritorială unde îşi au domiciliul destinatarii finali împreună cu informaţiile necesare privind lista unităţilor afiliate;

– Autorităţile administraţiei publice locale transmit destinatarilor finali tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informaţiile necesare privind lista unităţilor afiliate de pe raza teritorială unde aceştia îşi au domiciliul sau reşedinţa. Acestea sunt luate în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială cu ocazia întocmirii listelor.

– Pentru destinatarii finali nedeplasabili, autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv prin serviciile publice de asistenţă socială, sau unităţile afiliate unde îşi au domiciliul sau reşedinţa destinatarii finali nedeplasabili au obligaţia de a asigura serviciul de transport al tichetului electronic la domiciliul sau resedință.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *