Home » Stiri » A fost un an de criza dar cu realizari mari pentru Deleni

A fost un an de criza dar cu realizari mari pentru Deleni

Delenii Iasilor, o zona binecuvantata de Dumnezeu cu pamanturi roditoare, locuita de oameni gospodari si mandri, se dezvolta intr-un ritm sustinut prin proiectele si investitiile lansate de administratia locala in ultimii ani.

Comuna cat un oras mai mic, in care traiesc peste 10 000 de locuitori, a reusit anul trecut o serie de investitii care dau o alta directie dezvoltarii zonei.

Drumuri modernizate si proiecte pentru asfaltarea altor drumuri de interes local, extinderea retelelor de apa si gaz metan, finalizarea a 3 podete, doua in proiectul la ordonanta 7 si unul din fonduri proprii, continuarea lucrarilor la baza sportiva, proiect depus pe fonduri europene pentru investitii la scoli in valoare de 3 milioane euro, proiect pe masura 3.2.2  eligibil, cu 62 de puncte, parteneriat cu o firma care va produce energie eoliana, organizarea unui festival de datini si obiceiuri la sfarsitul anului trecut, acestea sunt doar cateva initiative ale administratiei locale din Deleni care arata cum se imbina utilul cu placutul, aducand comuna la nivel de comuna europeana.

„E comuna mare cu 10 000 de locuitori intinsa pe 15 400 hectare si cu sase sate si evident ca nevoile sunt mari. Chiar daca a fost an de criza 2010 pot spune ca a fost un an plin de realizari pentru Deleni. Avem 100 kilometri de drumuri ce trebuie intretinute. Dar am reusit sa intervenim pe mai multe drumuri si acolo unde sunt pante mari am facut rigole betonate pentru a se pastra drumurile. Nu acuz pe nimeni, dar daca din 1990 fiecare primar ar fi facut rigole betonate nu doar ar fi aruncat niste piatra altfel erau drumurile din comuna acum. Am pietruit anul trecut un drum comunal de 4,5 kilometri, e pregatit si acum trebuie doar asfaltat. Sper ca proiectul pentru modernizarea drumurilor din proiectul integrat sa fie finantat anul acesta”, spune optimist primarul Dumitru Prigoreanu.

„Lucrurile au inceput sa se miste in bine si oamenii vad asta…”

Dupa doar cativa kilometri de drumul national Iasi-Botosani, din Harlau, calatorul ajunge la Deleni, o comuna mare si mult mai dezvoltata chiar decat unele orase mai mici ale Moldovei. O comuna cu oameni gospodari si vrednici, o comuna renumita dintotdeauna pentru plantatiile de pomi si pentru frumusetile naturale de aici, pentru datinile si obiceiurile deosebite duse mai departe de localnici, un tinut binecuvantat de Dumnezeu, asta e comuna Deleni din judetul Iasi. Si daca o astfel de comunitate si-a ales un om ambitios in frunte are toate sansele unei dezvoltari sustinute, solide si pe termen lung. 2010 a fost un an de criza pentru toata Romania, deci si pentru comuna Deleni, dar primarul Prigoreanu spune ca a fost in acelasi timp si un an cu realizari deosebite pentru comunitate. In acest context trebuie spus ca primarul liberal Dumitru Prigoreanu are o viziune rationala despre ceea ce inseamna administratie locala, politica si viata de zi cu zi, argument care-l ajuta in proiectele de dezvoltare lansate in comuna Deleni. Primarul este in prima linie fiind singurul ales pentru calitatile personale si mai putin cu sprijinul partidului din care face parte, dar este si zi de zi in contact cu alegatorii, astfel fiind obligat sa-si respecte angajmentele, chiar daca marile investitii necesare depind in special de bugetul de stat, unde si culoarea politica are un cuvant greu de spus. De aceea seful unei administratii locale trebuie sa stie sa impace nevoile comunitatii cu factorul politic.

„Pentru ca sa se dezvolte o comunitate e nevoie de bani si de gestionarea corecta a fondurilor. Am reusit anul trecut sa dam in folosinta 3 podete, doua construite printr-un proiect laordonanta 7, iar unul construit cu fonduri proprii. De asemenea, tot la ordonanta 7 avem baza sportiva in lucru, investitia fiind realizata in proportie de 75%. Deleniul e comuna mare, avem circa 100 kilometri de drumuri, iar din 2008 pe drumurile in panta am inceput sa facem santuri betonate pentru a le proteja. Degeaba pui piatra pe un drum in panta ca la prima ploaie piatra e dusa la vale. Nu vreau sa acuz pe nimeni, dar daca din 1990 fiecare primar ar fi avut in vedere betonarea santurilor si ar fi facut cate putin, acum drumurile nu mai constituiau o problema in comuna. Pe langa lucrari de intretinere si modernizare a drumurilor, anul trecut am reusit sa extindem reteaua de apa si reteaua de gaz metan la Maxut si in centrul comunei. Aceste lucrari au fost executate din fonduri proprii si vor continua. Avem si un proiect integrat, pe masura 3.2.2, care a fost declarat eligibil, are 62 puncte, insa n-a intrat la finantare si de aceea segmetul care include modernizarea mai multor drumuri a fost introdus in lista de prioritati a Guvernului. Sper ca proiectul cu drumurile sa primeasca finantare anul acesta. Tot anul trecut am pietruit si amenajat un drum comunal de 4,5 kilometri, din fonduri proprii, urmand sa fie asfaltat.

In ceea ce priveste situatia scolilor, unitatile de invatamant din Deleni sunt cu mult peste nivelul altor scoli din judetul Iasi. Avem 1 800 de elevi care invata in comuna si cadre didactice bine pregatite. Pe acest domeniu avem depus un proiect pe fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii scolare, in valoare de 3 milioane euro. In acest proiect intra extinderea unor unitati de invatamant, modernizarea altora si dotari. Asadar, chiar daca a fost an de criza, am reusit o serie de investitii si oamenii vad acest lucru si apreciaza. Nu trebuie sa vedem numai in alb si negru, prin efecte conjuncturale lucrurile au inceput sa se miste in bine. Noi suntem lenti in ceea ce facem, la nivel national ma refer, nu reusim sa intram pe orbita”, spune primarul Dumitru Prigoreanu.

“Sunt de acord cu restructurarea in administratie, dar munca sa fie recompensata…”

O mare nemultumire a sefului administratiei locale din Deleni este legata de nivelul de salarizare. Nu poti cere prea mult, spune primul gospodar, unui salariat care primeste la final de luna 495 lei. â€žAm avut angajati la legea 76 care primeau salariu la fel cu unii functionari de la primarie. Eu sunt de acord cu restructurarea in

administratie, dar munca trebuie platita. Sa se aloce un fond de salarii, in functie de marimea comunei si fiecare unitate administrativ teritoriala sa-si plateasca angajatii in functie de performanta. Cu nivelul actual de salarizare se pierd multi profesionisti din sistem si pierdem toti. Avem oameni cu studii superioare care primesc 600 lei salariu. Nu se poate asa ceva. Eu pun presiune pozitiva pe oamenii care lucreaza in primarie, dar cat poti sa ceri cand stii ca el are salariu mic? La asistenta sociala de exemplu, asistentul social are 495 lei venit net lunar. Si probleme sunt multe. Ca sa nu mai spun ca permanent ni se cer tot felul de statistici de la diverse institutii ale statului. In fiecare birou exista calculatoare, fiecare functionar are acces la programul legislativ,adica am reusit sa imbunatatim semnficativ activitatea administratiei locale. Primaria este si cetificata ISO 9001.Singura problema ramane salarizarea. Totusi eu sper ca si aici se va interveni”, mai spune primul gospodar al comunei Deleni.

Datini si obiceiuri vazute in toata lumea

Un eveniment deosebit a avut loc in decembrie anul trecut. Festivalul de datini si obiceiuri din Deleni, frumusetea acestor datini mostenite din mosi-stramosi, a incantat si strainatatea. Manifestarea din centrul comunei a fost transmisa de TVR International si astfel comuna Deleni a aratat lumii una din laturile frumoase. Pe langa acest beneficiu de imagine, bucuria localnicilor a fost nemarginita.

“Pentru multi dintre cei ce au fost in centrul comunei revelionul adevarat acela a fost. Ma bucur ca am putut sa cream si cateva clipe de bucurie, o oaza de bucurie in comuna, ca sa mai atenueze din grijile zilnice. Avem datini si obiceiuri frumoase pe care incercam sa lecontinuam, e ca o carte de vizita a comunei.” a concluzionat primarul comunei Deleni, Dumitru Prigoreanu.

In ceea ce priveste nemultumirile domniei sale, cel mai tare il afecteaza cand nu poate rezolva o problema, pentru ca este un ales local constiincios. Nu a venit in fruntea comunei pentru a avea un loc de munca, ci pentru a face cat mai multe pentru comunitate. Si realitatea locului confirma acest lucru. Si parca nimic nu e mai frumos decat materializarea eforturilor administratiei locale in scopul cresterii conditiilor de viata intr-o comunitate. Pentru ca dezvoltarea incepe de jos, dar cu sprijin de la nivel inalt. La Deleni startul dezvoltarii a fost dat si directia nu mai poate fi schimbata.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *