Home » Stiri » STAR PARTY NR. 1 – Astroclubul “Perseus”-Deleni

STAR PARTY NR. 1 – Astroclubul “Perseus”-Deleni

Vineri, 23 august a.c., a avut loc la Biblioteca Deleni, a patra activitate din cadrul proiectului “Constelația bibliotecilor” și anume primul STAR PARTY din cele 5 care urmează a se desfășura în bibliotecile beneficiare. 
Astfel, la frumosul sediu al bibliotecii din Deleni, a avut loc deschiderea oficială a noului club de astronomie “Perseus”-Deleni, în prezența oficialităților locale, reprezentate de domnul primar Dumitru Prigoreanu, a managerului proiectului, Mihaela Morariu și a partenerilor. 
După cuvântul de bun venit al colegei bibliotecare, Sava Maria, care a pregătit activitatea în cele mai mici detalii, a urmat alocuțiunea doamnei Mihaela Morariu, care a subliniat, printre altele, avantajele unui nou serviciu de bibliotecă și contribuția financiară oferită, materializată într-un telescop Dobson de 200 mm, hărți stelare planisfere și un roll-up personalizat al astroclubului – kit-ul care intră în dotarea fiecărei biblioteci comunale selectate în proiect. 
Domnul primar, Dumitru Prigoreanu, prezent pe întreaga perioadă de desfășurare a star-party-ului, a reliefat importanța investiției în cultură, în special în rândul tinerilor, pentru a oferi bazele unei dezvoltări firești a personalității acestora și a opțiunilor pentru viitor; în acest sens, a fost achiziționat deja din bugetul local al Primăriei Deleni două echipamente ce completează kit-ul amintit (și anume un laser colimator și un laser pointer verde). Mulțumiri domnului primar pentru sprijinul oferit și pentru entuziasm!
La finele primei părți a star party-ului, Dorin Cozan, coordonatorul proiectului, a prezentat specificațiile tehnice ale kit-ului achiziționat datorită co-finanțării AFCN și modul în care au loc de regulă observațiile astronomice.
A doua parte a star-party-ului s-a desfășurat pe stadionul din Deleni, unde au participat aproximativ două sute de persoane, semn bun pentru acest început de drum.
După montarea telescopului bibliotecii din Deleni și efectuarea setărilor implicite, s-a dat startul primei observații astronomice, “vedetele” serii fiind planetele Jupiter și Saturn. Ulterior, a fost prezentată bolta cerească, detaliind constelațiile de vară și stelele alpha din constelațiile menționate.
Totodată, a avut loc și un recital de chitară marca Mogos Mugur, care a încântat din nou audiența cu repertoriul său folk, alături de noi melodii din playlist-ul zilelor noastre.
Nu în ultimul rând, trebuie menționat concursul de recitare de poezie, cu tematică astronomică, în cadrul căruia au fost premiați elevi ai școlilor din Deleni, după cum urmează:
Premiul 1: Larisa Borșeri
Premiul 2: Ștefan Pleșcuță
Premiul 3: Timotei Chele
Valoarea totală a premiilor acordate din bugetul proiectului este de 500 de lei; câte un concurs similar va avea loc în cadrul fiecărui star party care urmează. 
S-au acordat totodată și două mențiuni, constând în pachete de cărți oferite de Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi.
Star party-ul de la Deleni s-a încheiat cu planuri pentru prima activitate a noului astroclub “Perseus”- Deleni, căruia îi urăm din inimă CER SENIN!
Urmează star party-ul de la Biblioteca Ceplenita, programat pentru sâmbătă, 31 august a.c. Vom reveni cu detalii.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *