Warning: Undefined array key "action" in /home2/realitat/public_html/comunadeleni.com/wp-content/themes/academicanski/functions.php on line 2
Raport de activitate – Compartiment de Asistenta sociala si Autoritate Tutelara pe anul 2012 – Primăria Comunei Deleni – județul Iași

Acasă » untegorized » Raport de activitate – Compartiment de Asistenta sociala si Autoritate Tutelara pe anul 2012

Raport de activitate – Compartiment de Asistenta sociala si Autoritate Tutelara pe anul 2012

Comuna Deleni este situata  in partea de nord vest a judetului Iasi. Ca pozitie geografica se gaseste asezata in zona riftului care desparte Podisul Sucevei de Campia Moldovei. Din intersectia vaii raului Bahlui si sesul Campiei Moldovei porneste Dealul Holm .Acesta desparte cele doua forme de relief si constituie loc de asezare a localitatilor care formeaza Comuna Deleni. Comuna are in componenta 6 localitati dintre care 5 sunt unite unele de altele si le desparte o strada, iar cel de-al 6 –lea este la o departare de 11 km de comuna si este asezat in partea de rasarit in zona de campie. Denumirea localitatilor este dupa cum urmeaza si dupa ordine in care sunt asezate: Maxut, Deleni, Poiana, Slobozia, Feredeni iar satul mai izolat Leahu-Nacu .

Intinderea comunei este de 15120 ha care cuprinde in jur de 5500 ha padure .Aceasta face parte din padurea mare care se intinde si in judetele invecinate Suceava ,Botosani si Neamt.

Populatia comunei este de 10294 locuitori. Majoritatea populatie se ocupa cu agricultura. Populatia cuprinsa intre 0 si 18 ani este de 3307; intre 18 si 30 ani este de 1900 persoane. Numarul de pensionari este de  2650 persoane. Multe persoane tinere sunt plecate la munca in strainatate. Exista cel putin 800 familii care are cel putin unul dintre membrii din familie plecati la munca in strainatate, dar si familii care au ambii parinti plecati in strinatate. Copii sunt lasati in grija bunicilor sau a fratilor mai mari ori altcineva din familie. Populatia prescolara si scolara este de 1729 copii cuprinsi in 5 gradinite si 5 scoli.

Legislatia care guverneaza activitatea din cadrul compartimentului de asistenta sociala:

1.Legea nr.416/2001, privind venitul minim garantat cu modificarile si completarile ulterioare:

2.H.G. nr.50/2011, pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legea nr.416/2001, privind venitul minim garantat cu modificarile si completarile ulterioare;

3.Ordonanta de urgenta nr.124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglamenteaza acordarea de beneficii de asistenta sociala;

4.Legea nr.166/2012 privind aprobarea Ordnantei de Urgenta a Guvernului nr.124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglamenteaza acordarea de beneficii de asistenta sociala;

5.Legea nr.277/2010, privind acordarea alocatie de sustinere a familiei;

6.Legea  nr.61/1993, privind alocatia de stat pentru copii, cu modificarile si completarile ulteriore;

7.H.G. nr. 577/2008-pentru aprobarea Normelor  metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1991 privind acordarea alocatiei de stat pentru copiii, precum si pentru reglementarea modalitatilor de stabilire si plata alocatiei de stat pentru copiii;

8.OUG 148/2005, privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare;

9.H.G. nr.1025/2006-privind aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr.148/2005;

10.OUG nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece;

11.H.G. nr.920 din /21.09.2011 privind Normele Metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece;

12.Legea nr. 448/2006-privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap  ,cu modificarile si completarile ulterioare;

13.H.G. 268/14.03.2007 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 448/2006-privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap  ,cu modificarile si completarile ulterioare;

14.Legea nr. 321/2001 privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copii cu vârste cuprinse între 0-12 luni;

15.Legea nr.272/21.06.2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile si completarile ulterioare;

In cadrul compartimentul de asistenta sociala din cadrul Primariei Deleni s-au efectuat urmatoarele tipuri de activitati:

1.Prestatii sociale;

2.Servicii sociale;

3.Alte activitati;

PRESTATII SOCIALE: reprezinta o forma de sprijin financiar care raspunde unei game largi de nevoi sociale si acopera atat drepturi universale (de exemplu, alocatia de stat pentru copii), cat si prestatii care se adreseaza doar persoanelor sau familiilor aflate intr-o situatie de dificultate, vulnerabilitate ori dependenta.

Sistemul prestatiilor sociale din Romania cuprinde: alocatii familiale, ajutoare sociale, indemnizatii si facilitati.

Alocatiile familiale sprijina familia in vederea educatiei si intretinerii copiilor.

Ajutoarele sociale se acorda persoanelor sau familiilor aflate in dificultate si ale caror venituri sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor minime de viata.

Indemnizatiile au ca rol favorizarea incluziunii sociale si asigurarea unei vieti autonome, iar indemnizatiile cu caracter reparatoriu se acorda persoanelor si, dupa caz, familiilor acestora, care au suferit daune in urma unor catastrofe si calamitati naturale, recunoscute prin lege.

SERVICIILE SOCIALE

Serviciile sociale pot fi servicii sociale cu caracter primar si servicii sociale specializate.

Serviciile sociale cu caracter primar sunt  menite sa asigure  prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale situatiilor de risc din domeniul protectiei copililui, familiei, persoanelor singure, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, precum si a oricaror persoane aflate in nevoie ce pot genera marginalizare sau excluderea sociala.

Serviciile sociale specializate au drept scop mentinerea, refacerea sau dezvoltarea capacitatilor individuale pentru depasirea unei situatii de nevoie sociala.

ALTE  ACTIVITATI: intocmirea si transmiterea catre persoanele interesate si institutii a raspunsurilor la cereri si adrese.

Datorita situatiei dificile in care se gasesc oameni, a saraciei, a problemelor de sanatate,  sunt foarte multe  cazuri problema care necesita interventia compartimentului de asistenta sociala si a Consiliului Local Deleni, dupa cum urmeaza:

1.Copiii care sufera in urma plecari parintilor la munca in strainatate, a copiilor cu probleme de sanatate, cu probleme scolare ( abandon scolar) sau copii care au savarsit infractiuni si care au dosare pe rol ( Bucur, Porusniuc, Grancea, Lespezeanu, Negura).

2.Copiii aflati in plasament familial ( Georgescu Claudia, Gavrilescu Dragos Ionut, Posusnicu Mihai Iulian, Scutarasu Sebastian si Scutarasu Petru Catalin) care necesita o supraveghere atenta. De mentionat in cazul minorei  Georgescu Claudia, acesta  a  plecat de la domiciliu la Timisoara in luna octombrie  si a fost readusa acasa in luna ianuarie 2013. In tot acest interval a abandonat cursurile scolare iar la intoarcere a fost reinscrisa la cursuri pentru a finalize 8 clase.

3. Mentionam cazul minorei Boghiu-Ignat Delia, fiica lui Boghiu Ignat Ioana  care nu are certificat de nastere si datorita situatiei a fost internata intr-un centru avand probleme de comportament.

4.Mame despartite in fapt  care au copii in ingrijire (familia Ciubotariu Mihai si Crenguta), dar sunt si cazuri cand tatal ramane acasa impreuna cu copii, sotia plecata in strainatate, dupa o perioada de timp aceasta intrerupe legatura cu familia si nu se mai intereseaza de copii.

5.In crestere este numarul de mame minore, acesta fiind rezultatul lipsei de atentie din partea parintilor, lipsa de informatii, sau provin din familii dezorganizate, cu parintii consumatori de bauturi alcoolice).

6. Un caz mai special a fost a copilului Druc Cornelia, nascuta la data de 11.01.2012, cu parintii Amargheolei Georgeta si Druc Teodor, din satul Poiana, la care s-a intervenit din prima zi cand a fost externata din spital. S-au facut demersuri pentru instituirea unei masuri de protectie speciala ( evaluarea retelei de rudenie materna, consilierea parintilor, analizarea situatiei copilului in cadrul Structurii Comunitare Consultative ( 2 sedinte –pe 15.03.2012 si pe 09.09.2012). DGASPC Iasi va realiza demersurile necesare pentru identificarea unui asistent maternal profesionist disponibil, conf. adresei nr.19824/01.11.2012, inregistrata la primaria com. Deleni sub nr.9901/06.11.2012.

7.S-a intervenit in  cazul  batranei Pintilii Elena din satul Deleni, care creste si ingrijeste  doi stranepoti si care a solicitat racordarea la reteaua electrica. La fel si in cazul Manolache Rodica care are in ingrijire, crestere si intretinere 4 copiii. In ambele cazuri cu sprijinul Consiliului Local cele doua locuinte au fost racordate la reteaua de curent electric.

8.Persoane adulte, sau familii fara venit, care necesita internari sau interventii medicale, care au tratamente costisitoare si pe care nu si-l pot  permite. In aceasta situatie au fost numeroase solicitari de la persoane care au cerut ajutoare de urgenta pentru a depasi situatiile de dificultate in care se aflau. Majoritatea priveau achizitionarea de medicamente, plata asigurarii medicale catre CAS Iasi sau asigurarea transportului la Iasi (cazul Pintilii Rodica si Vitelaru Mihai).O alta categorie  sunt cei care solicita ajutor de inmormantare pentru persoane decedate din familie si care nu sunt pensionari si nu au nici un venit (Toroaca Costache, Chiriac Teodor).

SEMNATURA

Creanga Mariana

Lungu Mihai


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *